Smarthus – hvordan unngå sjokkregninger

Smarthus – hva er det?
Mange tror at smarthus har noe med fjernstyrte låser å gjøre, eller videoovervåkning. Kanskje tenker du på alarm, eller styring av lys? Alle disse funksjonene inngår i det som kan kalles et smarthus, men det er mye mer som også kan være en del av et smarthus. I tider med sjokkpriser på strøm er det en del som tenker på energistyring som en viktig del av et smarthus. Hvis du tenker på å spare penger, er det kanskje den viktigste komponenten for å gjøre en vanlig bolig til et smarthus.
Smarthus er ikke en ny oppfinnelse, men løsningene som ble solgt for 15-20 år siden var stort sett basert på kabler, mens vi i dag hovedsakelig bruker trådløs kommunikasjon. Det er en viktig grunn til at smarthus også kostnadsmessig er innenfor rekke vidde av mange fler husholdninger, også når man skal oppgradere en eksisterende bolig og ikke bygge nytt.
Hvilken smarthusløsning bør jeg velge?
Som nevnt er det mange ulike løsninger som kan være del av et smarthus. Først må du bestemme deg for hva som er viktig for deg. Er det sikkerhet, komfort eller å spare penger? Hvis sikkerhet er det viktigste, er en alarmløsning, kanskje kombinert med videoovervåkning, det du bør prioritere.
Ønsker du derimot å spare penger, er et energistyringssystem hvor du bør bruke pengene.
I Norge betyr det først og fremst å fokusere på systemer som hjelper deg med å spare strøm.
Har det noe å si hvilken teknologi jeg velger?
Et annet viktig spørsmål er stabilitet og teknologi. Mange løsninger på markedet benytter zWave, Bluetooth eller vanlig wifi. Utfordringen er da ofte at det er begrenset hvor mange enheter som kan styres før det blir problemer. Vanlig wifi begynner ofte å få problemer når den skal snakke med mer enn 20 enheter. Dersom dere er en familie på 4, med hver sin smarttelefon, nettbrett og pc, er det allerede 12 enheter på nett samtidig. Legg til smartklokker, digital-TV og en printer, så er det ikke mye plass igjen på ruteren.
Løsningen som gir minst problemer er ZigBee, som nå er valgt av både Apple og Google. Her fungerer komponentene som et mesh-nettverk, som bidrar til at du kan koble til 256 enheter uten problemer. Skulle dette ikke være nok, kan du legge til flere gateways. Også fra et sikkerhetsperspektiv er ZigBee å foretrekke, siden datatrafikken er kryptert mellom komponentene. Dette bidrar til at systemene letter oppfyller GDPR.

Hvilket strømsparesystem bør jeg velge?
Først og fremst bør du kjøpe et system ikke koster mer enn det du kan regne med å spare.
Enten du kjøper det kontant eller avbetaling, bør det være samsvar mellom dine kostnader og besparelsen.
Dernest er det et spørsmål om brukervennlighet.
Kan systemet styre strømbruken automatisk når du har satt opp de ønskede profilene? Kan du endre styringen når du f.eks. er på ferie? Kanskje ønsker du å komme hjem en uke senere – da er det ingen grunn til at huset ditt skal holde 22 grader innendørs og ha 70-graders varmtvann mens du nyter late dager i Spania.

Er det noe annet jeg bør tenke på?
Mange synes det er komplisert å sette opp smarthuskomponenter selv. Kanskje bør du spandere på deg et system som kommer ferdig installert?
Et system som også kan snakke med morgendagens komponenter er heller ingen dum idé – kanskje vil du styre strøm, eller ladning av din el-bil?
Det som er helt sikkert er at systemet du velger bør kunne styre både ut fra strømpris – og pris på effekt som kommer den 1. juli 2022.
– Hvis ikke kan det bli adskillige tusen kroner årlig i unødvendig strømregning.