Skyhøye kraftpriser truer norsk industri

Sep 20, 2021

Tomme magasiner gir skyhøye priser

Elkem roper varsko om konsekvensene av skyhøye kraftpriser og tomme magasiner, i følge E24. Elkem forbruker ca. 4TWh, eller rundt 3% av det totale norske strømforbruket. Kraftdirektør i Elkem, Alexander Strøm Arnesen, ønsker seg politisk kontroll som hindrer eksport når fyllingsgraden i norske magasiner blir for lav.

Bedrifter stenger – mer lønnsomt å selge kraften

Hovedtillitsvalgt i Elkem, Terje André Hansen, sier til E24 at han frykter norske bedrifter skal stenge ned produksjonen og heller selge kraften siden det kan være mer lønnsomt. Elkem er ikke alene om å bekymre seg for rekordpriser på strøm. Også Hydro ser på de ville prisene som en utfordring, spesielt om de blir langvarige. Hydrosjef Åsheim påpeker at strømregningen utgjør over 1/3 av totalkostnadene, og langvarige økte priser vil gjøre det kostbar også for selskaper som Hydro som har lange kontrakter når disse eventuelt skal fornyes.

Etterspørsel opp 50% – nesten ingen økning i tilbud

Arnesen trekker frem politikernes planer om elektrifisering av sokkelen som faktorer som kan bidra til ytterligere prisøkning. Det forventes kraftig økning av strømforbruket, men det er nesten ingen vekst på tilbudsside. Vind på land møter massiv motstand, og havvind ligger langt inn i fremtiden. På toppen av dette sørger dagens skatteregime for vannkraft for at oppgraderinger som kunne gitt 7 TWh droppes, siden de ikke er lønnsomme etter skatt