Elleville strømpriser i vente – ny kabel til UK åpner 1. oktober

Sep 16, 2021

Sjokkpriser i vente

Første oktober åpner Statnett «North Sea Link», den nye strømkabelen til UK. En rekke eksperter spår at norske strømkunder kommer til å oppleve strømpriser som får onsdagens allerede rekordhøye 1,16 / kWh til å bli noe vi drømmer om i fremtiden. Norge kan oppleve at prisene presses opp mot tysk nivå, som er rundt 1,40 / kWh.

Britiske strømpriser de høyeste i Europa

Bloombergs energikorrespondent Javier Blas meldte tirsdag om rekordpriser på strøm opp mot 424 pund per MWh, eller nesten 5 kroner kilowattimen. For tidsrommet mellom 19 og 20 forutså han priser opp mot 2500 pund per MWh, eller 29(!) kroner kilowattimen. Det er ingen tvi om at når den nye kabelen kommer i full drift, vil slike priser i UK bidra til et kraftig prispress oppover i det norske markedet.

Tyske priser øvre grense

Når prisene i UK stiger over prisene i det tyske markedet, vil det bidra til at kablene til Tyskland reverseres for å sende strøm til UK. Normalt vil derfor de tyske prisene danne et tak for hva norske kunder vil se av strømpriser. Med mindre vi får en tørr og kald høst…. I så fall er ekspertene enige om at vi kan se nye prisrekorder som får de tyske prisene til å virke moderate.

Hva betyr dette for norske kunder

En strømpris på 1,16 per kilowattime er allerede skyhøyt for norske kunder – 10 gangen fra fjorårets lave priser. En Enebolig som bruker 27.000 kWh vil, inkludert nettleie og avgifter, se regninger opp mot 40.000 årlig. Og i januar kommer nye effekttariffer, som kan løfte regningene ytterligere for de kundene som ikke tilpasser effektbruken.